Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z kurkumą i jagodami ciastoETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić na 20 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, wlać mleko ze stopionym masłem, wbić 2 jajka i 1 żółtko (białko do smarowania ciasta), wsypać kurkumę i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.
ETAP 2:
Do ciasta wsypać skórkę kandyzowaną i rodzynki, połączyć składniki.
ETAP 3:
Miska większa posypana ciut mąką, do miski włożyć ciasto, wierzch posypać ciut mąką, nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
ETAP 4:
Ciasto podzielić na porcje, każdą rękoma na blacie zrolować rulon, rozpłaszczyć i ułożyć w formie okrągłej z kominkiem silikonowej 28 cm, na wierzchu rozsmarować jagody (trochę zostawić jagód do lukru), drugą porcję ciasta zrobić tak samo, położyć na jagody i lekko docisnąć, tak samo zrobić w drugiej formie keksówce dla męża do pracy.
ETAP 5:
Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzchy ciast pędzelkiem.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach dobrze je wystudzić.
ETAP 7:
Ciasta wyłożyć na talerz, lukier wymieszać z resztą jagód i ciut gorącą wodą , polać lukrem ciasta.
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki
ziutula
My nie czujemy w smaku kurkumy, można dodać olejek migdałowy czy inny, ale poza kolorem nie czuć kurkumy..
Czekoladka 2