Mienta

Mienta

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączusie z bitą śmietaną i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miałam taką ochotę na pączki, że smażyłam je o 23 wieczorem ;p były to najlepsze pączki jakie jadłam.

Pączusie z bitą śmietaną i czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pączusie z bitą śmietaną i czekoladą

 

  • Pączki (ok 15 sztuk):

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego (ok. 5g)
  • 40 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżka spirytusu lub wódki

 

  • Polewa:

 

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • posiekane orzechy

 

  • Nadzienie:

 

  • 200-250 ml śmietanki 30 %
  • opakowanie śmietanfixu
  • łyżeczka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Pączusie z bitą śmietaną i czekoladą
 Najpierw przygotowujemy pączki: w miseczce rozcieramy drożdże z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przesiewamy mąkę, żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym (robimy to dosyć długo aby powstała puszysta jasna masa). Wlewamy utarte żółtka do mąki i dodajemy też podrośnięte drożdże. Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto rękami, jeśli wychodzi rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Gdy ciasto odchodzi od miski dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i wódkę. Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie wyrabiamy małe pączki i układamy je na posypanym mąką blacie i zostawiamy jeszcze na jakieś 15 minut do podrośnięcia. Smażymy pączki w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący żeby pączki się nie spaliły i w środku były dobre. Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.Gdy pączki wystygną przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Przekrajamy pączki i smarujemy górną część polewą. Posypujemy orzeszkami i zostawiamy do zastygnięcia polewy. Przygotowujemy nadzienie: Śmietankę ubijamy dodając do niej łyżeczkę cukru waniliowego i opakowanie śmietanfixu. Nakładamy na dolną część pączków i przykrywamy częścią z polewą. Smacznego :)
Pączusie z bitą śmietaną i czekoladą
Pyszne pączki wprost rozpływają się w ustach
Pączusie z bitą śmietaną i czekoladą
wyrabiamy małe pączki i układamy je na posypanym mąką blacie i zostawiamy jeszcze na jakieś 15 minut do podrośnięcia
Pączusie z bitą śmietaną i czekoladą
Smażymy pączki w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący żeby pączki się nie spaliły i w środku były dobre.