Sposób przygotowania:
Pączki na tłusty czwartekI
1. Meko lekko podgrzewam i wszystkie składnik na rozczyn łączę ze sobą, mieszając żeby nie powstały grudki i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Mąkę, sól wsypuje do większej miski, wbijam żółtka, wlewam rozpuszczone z cukrem, ostudzone masło, pozostałe mleko, spirytus i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
II
3. Następnie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje ciasto grubości 1, 5 cm. Wycinam kółka i na środku umieszczam po łyżeczce powideł.
III
4. Zwijam ciasto do góry, zlepiam brzegi tak żeby powstały nam okrągłe kule.
IV
5. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
V
6. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.