Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pączki pieczone

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli nie chcemy smażyć pączków, zawsze możemy je upiec. Może nie będą tak wilgotne jak te z kąpieli tłuszczowej,ale za to mniej kaloryczne.

Pączki pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki pieczone

 

  • mąka pszenna - 350g,
  • mąka pełnoziarnista (lub zwykła) - 150g,
  • cukier - 0,5 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • dżem lub marmolada do nadzienia - nie może być rzadki,
  • olej - 0,5 szklanki,
  • drożdże świeże - 50g,
  • mleko - 250ml,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki pieczone
Mleko podgrzewamy do ok 40 stopni. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko, łyżkę mąki i cukier, odstawiamy do napuszenia w ciepłe miejsce. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wlewamy olej. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1,5cm (nie cieńszy). Wykrawamy szklanką kółka i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pozostawiamy do wyrośnięcia, następnie wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut, uważając aby pączki się nie spiekły. Wyjmujemy pączki i jeszcze ciepłe nadziewamy dżemem przy użyciu szprycy. Posypujemy po ostudzeniu cukrem pudrem.
Pączki pieczone
wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na gr 1,5cm
Pączki pieczone
Wykrojone ciasto przekładamy na blachę aby wyrosły
Pączki pieczone
Pieczemy je przez 10-15min w 180 stopniach
Pączki pieczone
Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy dżemem lub marmoladą