Sposób przygotowania:
Pączki pieczone
Mleko podgrzewamy do ok 40 stopni. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko, łyżkę mąki i cukier, odstawiamy do napuszenia w ciepłe miejsce. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wlewamy olej. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1,5cm (nie cieńszy). Wykrawamy szklanką kółka i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pozostawiamy do wyrośnięcia, następnie wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut, uważając aby pączki się nie spiekły. Wyjmujemy pączki i jeszcze ciepłe nadziewamy dżemem przy użyciu szprycy. Posypujemy po ostudzeniu cukrem pudrem.
edytaha
kasik12
kasik12
Sarenka