jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pączki ptysiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne pączusie uwielbiane przez dzieci

Pączki ptysiowe

Składniki:

Pączki ptysiowe

 

  • cukru, 2 dag cukru waniliowego,15 dag mąki, 4 jajka, sól, tłuszcz do smażenia, cukier puder

Sposób przygotowania:

Pączki ptysiowe
Do mleka dodać masło, cukier waniliowy, sól i wymieszać. Zagotować powoli wsypać mąkę, stale mieszając, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od dna garnka. Lekko przestudzić, dodawać po jajku i mieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do szprycy, tłuszcz do smażenia roztopić, pergamin posmarować tłuszczem. Pączki wycisnąć na pergamin, następnie zsuwać je do garnka z tłuszczem i smażyć przez 2 minuty z każdej strony. Pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na papierowym reczniku i posypać cukrem pudrem.