marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączki rumowe z wisienkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 3/5 głosów: 2

W ten dzień piecze się lub smaży chrust lub pączki różnego rodzaju,np. ptysiowe lub drożdżowe. Co do nadzienia można używać fantazji dodając to mak,to bakalie lub owoce.

Pączki rumowe z wisienkami

Składniki:

Pączki rumowe z wisienkami

 

  • 400 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniego mleka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • duży kieliszek rumu,
  • oraz słoiczek wisienek koktajlowych,
  • cukier puder,
  • ręczniki papierowe,
  • tłuszcz do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Pączki rumowe z wisienkami
Drożdże rozgnieść widelcem w miseczce, zasypać dwiema łyżeczkami cukru oraz zalać letnim mlekiem. Odstawić na kwadrans,a następnie przesiać do dużej misy mąke, wlać zaczyn, dodać żółtka, cukier waniliowy, kieliszek rumu, dwie łyżeczki soli. Wyrabiać I zagnieść w kulę I odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po upływie godziny ciasto rozwałkować i rwać na średnie kawałki, uklepywać na dłoni i łyżeczką nałożyć po jednej wisience, po czym zalepić dokładnie ciastem, formując pączki. Ułożyć na stolnicy, nakryć ściereczką I pozostawić na kolejne 15 min. Olej wlać do dużego garnka I rozgrzać silnie, a potem wrzucać lekko pączki na gorący tłuszcz I smazyć na złoty brąz z obu stron. Wyjąć, osączyć na talerzu z ręcznikami papierowymi. Potem przełożyć pączki na paterę i posypać cukrem pudrem.