Sposób przygotowania:
Pączki rumowe z wisienkami
Drożdże rozgnieść widelcem w miseczce, zasypać dwiema łyżeczkami cukru oraz zalać letnim mlekiem. Odstawić na kwadrans,a następnie przesiać do dużej misy mąke, wlać zaczyn, dodać żółtka, cukier waniliowy, kieliszek rumu, dwie łyżeczki soli. Wyrabiać I zagnieść w kulę I odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po upływie godziny ciasto rozwałkować i rwać na średnie kawałki, uklepywać na dłoni i łyżeczką nałożyć po jednej wisience, po czym zalepić dokładnie ciastem, formując pączki. Ułożyć na stolnicy, nakryć ściereczką I pozostawić na kolejne 15 min. Olej wlać do dużego garnka I rozgrzać silnie, a potem wrzucać lekko pączki na gorący tłuszcz I smazyć na złoty brąz z obu stron. Wyjąć, osączyć na talerzu z ręcznikami papierowymi. Potem przełożyć pączki na paterę i posypać cukrem pudrem.