Sposób przygotowania:
Pączki rumowe
W garnku zagotować 250 ml wody z masłem, skórką pomarańczową i cytrynową oraz z solą. Mąki przesiać do miski i dodać do gotującej się wody. Masę ucierać tak długo, aż oderwie się od ścianek garnka, a na dnie powstanie cienka, biała warstewka. Ciasto przełożyć do miski i posłodzić cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając lekko schłodzić i kolejno wbijać jajka. Dodawać następne dopiero wtedy, gdy poprzednie zostało całkowicie wchłonięte przez ciasto. Na końcu dodać proszek do pieczenia i wiśnie w rumie lub rumowe rodzynki. Rozgrzać tłuszcz we frytkownicy lub garnku do temperatury 180 stopni C. Łyżką zanurzoną wcześniej w tłuszczu nabierać porcję ciasta i smażyć paczki na złoty kolor. Pu usmażeniu układać paczki na ręczniku papierowym aby osaczyć je z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder wymieszać z rumem lub likierem i polać lukrem usmażone pączki. Najlepiej podawać od razu.
misia14
edytaha