WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Pączki tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z marmolady, smażone na oleju. Posypane cukrem pudrem.

Pączki tradycyjne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki tradycyjne

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 100 g cukru
  • ok. 100 g masła
  • kieliszek spirytusu lub octu
  • cukier waniliowy 32g
  • marmolada owocowa lub różana
  • cukier puder do obsypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki tradycyjne

ETAP 1:

Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Wymieszać dokładnie żeby nie było grudek i odstawić na 15-20 minut żeby zaczyn zaczął pracować. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem zwykłym i waniliowym.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać rozczyn i żółtka utarte z cukrem oraz kieliszek spirytusu. Ciasto wyrobić dokładnie rękami w razie potrzeby podsypać mąką. W trakcie wyrabiania dolać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać kilkanaście minut aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.

Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, nadziewać marmoladą i zlepiać formując okrągłego pączka. Pączki odkładać na stolnicę. Po ulepieniu pozostawić je jeszcze do podrośnięcia. W garnku rozgrzać olej i na gorący wkładać pączki.

Smażyć z każdej strony na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu. Przestudzone obtaczać w cukrze pudrze.

Pączki tradycyjne
Pączek z marmoladą po przekrojeniu tak się prezentują