Sposób przygotowania:
Pączki tradycyjneETAP 1:
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Wymieszać dokładnie żeby nie było grudek i odstawić na 15-20 minut żeby zaczyn zaczął pracować. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem zwykłym i waniliowym.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać rozczyn i żółtka utarte z cukrem oraz kieliszek spirytusu. Ciasto wyrobić dokładnie rękami w razie potrzeby podsypać mąką. W trakcie wyrabiania dolać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać kilkanaście minut aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.
Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, nadziewać marmoladą i zlepiać formując okrągłego pączka. Pączki odkładać na stolnicę. Po ulepieniu pozostawić je jeszcze do podrośnięcia. W garnku rozgrzać olej i na gorący wkładać pączki.
Smażyć z każdej strony na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu. Przestudzone obtaczać w cukrze pudrze.