Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Pączki wg Bo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dosyć pracochłonne , ale efekt super

Pączki wg Bo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki wg Bo

 

  • 1 kg. mąki
  • szkl. cukru
  • 12 żółtek
  • szkl. roztopionego masła
  • 10 dkg. drożdży
  • cukier waniliowy
  • 2 szkl. mleka
  • kieliszek spirytusu
  • 1,5 kg. smalcu do smażenia
  • łyżeczka soli
  • marmolada o smaku różanym

Sposób przygotowania:

Pączki wg Bo
Drożdże rozpuścić w pół szklanki letniego mleka . Dodać 5 łyżek mąki i 3 łyżki cukru , dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka , mąkę , sól i utarte na puch żółtka z cukrem i cukrem waniliowym , chwile wyrabiać , stopniowo dodawać roztopione i wystudzone masło na koniec spirytus . Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odstawać od naczynia i ręki , odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny Po wyrośnięciu formować pączki Ja wałkuję placek na około 2 cm wykrawam krążki , kładę nadzienie , przykrywam drugim krążkiem dobrze zlepiam końce i szklanką obcinam brzegi , to jest bardzo pracochłonne ale wtedy pączki są prawie że wszystkie jednego rozmiaru . Tak uformowane pączki pozostawić w cieple do wyrośnięcia Smalec rozgrzać , zrobić próbę czy jest odpowiedniej temperatury to znaczy wrzucić kawałeczek ciasta jeśli ciasto wypłynie znak to ze można wrzucać pączki , smażyć na złoty kolor , układać na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru tłuszczu , lukrować lub posypać cukrem pudrem
Pączki wg Bo
Etap 1