dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pączki wg dayzi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ten przepis na pączki jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Pączki wg dayzi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki wg dayzi

 

  • 1,5 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 8 żółtek
  • 100 ml spirytusu
  • ok. 1 szkl cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • ok 500 ml mleka
  • marmolada
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki wg dayzi
Pół szklanki mleka wlewamy do miseczki i podgrzewamy. Nie gotujemy. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, robimy nie wielkie wgłębienie. Dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, cukry i spirytus. zaczynamy wyrabiać, międzyczasie dodając mleka, tyle aby uzyskać elastyczne ciasto. długą wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od miski i dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki, w środek wkładamy niewielką ilość marmolady. Układamy pączki na blacie przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze ok 20 minut, aby ładnie wyrosły. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec) i wrzucamy pączki na złoty kolor z obu stron. Smacznego.
Pączki wg dayzi
Z ciasta dobrze wyrośniętego wychodzą najsmaczniejsze pączki.
Pączki wg dayzi
Świeże pączki są najsmaczniejsze, dlatego trzeba je szybko zjeść.