Sposób przygotowania:
Pączki wg dayzi
Pół szklanki mleka wlewamy do miseczki i podgrzewamy. Nie gotujemy. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, robimy nie wielkie wgłębienie. Dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, cukry i spirytus. zaczynamy wyrabiać, międzyczasie dodając mleka, tyle aby uzyskać elastyczne ciasto. długą wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od miski i dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki, w środek wkładamy niewielką ilość marmolady. Układamy pączki na blacie przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze ok 20 minut, aby ładnie wyrosły. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec) i wrzucamy pączki na złoty kolor z obu stron. Smacznego.