Sposób przygotowania:
Pączki z ananasem i wiśniówką
Ananasy wyjąć z puszki i odsączyć na sitku, a potem pokroić w kostkę lub też przetrzeć przez sitko pałką. Wiśniówkę odmierzyć miarką. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz 1/3 szklanki letniej wody. Odstawić na kwadrans, a potem dodać do większej miski z mąką, żółtkami, mlekiem, kawałkami lub pulpą ananasową, dodać wiśniówki oraz szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć misę z ciastem czystą ściereczką i odstawić na kuchenkę obok zapalonego palnika na ponad godzinę. Kostkę margaryny do smażenia włożyć do głębszego garnka lub patelni i roztopić. Wyrośnięte ciasto odrywać na kawałki i formować w dłoniach średnie kulki, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolorek, obracając pączki dwoma widelcami lub łopatkami kuchennymi. Po usmażeniu pierwszej tury pączków wyjąć je na talerze z arkuszami papierowego ręcznika,a potem przekładać na paterę. Smażyć następne, aż do wyczerpania ciasta. Posypać cukrem pudrem i podawać.