marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączki z ananasem i wiśniówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Składniki na ciasto drożdżowe odmierzyć, wyrobić oraz odstawić do wyrośnięcia.Formować w kulki. Smażyć.

Pączki z ananasem i wiśniówką

Składniki:

Pączki z ananasem i wiśniówką

 

  • 400 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 3 żółtka,
  • szklanka mleka,
  • ananasy w plastrach z puszki,
  • 50 ml.wiśniówki,
  • szczypta soli,
  • cukier puder,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pączki z ananasem i wiśniówką
Ananasy wyjąć z puszki i odsączyć na sitku, a potem pokroić w kostkę lub też przetrzeć przez sitko pałką. Wiśniówkę odmierzyć miarką. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz 1/3 szklanki letniej wody. Odstawić na kwadrans, a potem dodać do większej miski z mąką, żółtkami, mlekiem, kawałkami lub pulpą ananasową, dodać wiśniówki oraz szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć misę z ciastem czystą ściereczką i odstawić na kuchenkę obok zapalonego palnika na ponad godzinę. Kostkę margaryny do smażenia włożyć do głębszego garnka lub patelni i roztopić. Wyrośnięte ciasto odrywać na kawałki i formować w dłoniach średnie kulki, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolorek, obracając pączki dwoma widelcami lub łopatkami kuchennymi. Po usmażeniu pierwszej tury pączków wyjąć je na talerze z arkuszami papierowego ręcznika,a potem przekładać na paterę. Smażyć następne, aż do wyczerpania ciasta. Posypać cukrem pudrem i podawać.