WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2011]

Pączki z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszyste i mięciutkie pączki, ktore nie chłoną tłuszczu w trakcie smażenia, zrobione z białek, bez dodatku żółtek.

Pączki z białek Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pączki z białek

 

  • 4 białka
  • Ok. 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki spirytusu
  • Marmolada do nadziewania
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Pączki z białek

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier, jedną łyżkę mąki i ciepłe mleko. Rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut. 2 szklanki mąki wsypać do miski. Dodać olej i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać i lekko zagnieść. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Zmiksować mikserem z hakami. Wsypać resztę mąki, dodać spirytus i zagnieść ciasto. W razie potrzeby posypać mąką. Dłonie dobrze nawilzyc olejem. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkować na placek o grubości ok 2cm. Wykrawać kółka. Na środku każdego nakładać porcję marmolady i zlepić brzegi. Odkładać na stolnicę łączeniem do dołu.

W szerokim garnku rozgrzać ok. 2 litry oleju. Wkładać porcjami pączki i smażyć z obu stron na rumiano.

Wykładać na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Po przestygnięciu obtoczyć w cukrze pudrze.

Pączki z białek
Pączki z białek po przekrojeniu na połówki
Pączki z białek
Pączki po usmażeniu wyłożone na tacę przykryta ręcznikiem papierowym
Pączki z białek
Pączki z białek w trakcie smażenia na patelni
Pączki z białek
Pączki napełnione marmoladą odłożone na stolnicę
Pączki z białek
Ciasto drożdżowe na pączki po wyrośnięciu
Pączki z białek
Ubita piana z białek dodana do ciasta