Sposób przygotowania:
Pączki z bitą śmietanąciasto
Do misy miksera wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże. Składniki wymieszać dokładnie aż się rozpuszczą. Misę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. kwadrans aż mieszanka wyrośnie. Do gotowego zaczynu wsypać resztę cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, przesianą mąkę i ekstrakt waniliowy. Składniki wyrabiać hakiem ok. 10 minut aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu). Wyrośnięte ciasto przebić pięścią i ponownie wyrabiać hakiem przez 5 minut a następnie w rękach.
Z ciasta formować niewielkie kulki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Pączki smażyć na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy i wystudzić. Przed podaniem przekroić na pół i przełożyć śmietaną.
nadzienie
Śmietaną umieścić w misie miksera z cukrem pudrem i ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i przełożyć pączki.
kontakt1982