Kraina Sosny

Kraina Sosny

Kucharz
[Przepisów: 6]

Pączki z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne pączki przygotowane na ciście z dodatkiem drożdży przekrojone na pół i przełożone bitą śmietaną.

Pączki z bitą śmietaną

Składniki:

Pączki z bitą śmietaną

ciasto

  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • olej lub smalec do smażenia

nadzienie

  • 500 g kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pączki z bitą śmietaną

ciasto

Do misy miksera wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże. Składniki wymieszać dokładnie aż się rozpuszczą. Misę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. kwadrans aż mieszanka wyrośnie. Do gotowego zaczynu wsypać resztę cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, przesianą mąkę i ekstrakt waniliowy. Składniki wyrabiać hakiem ok. 10 minut aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.


Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu). Wyrośnięte ciasto przebić pięścią i ponownie wyrabiać hakiem przez 5 minut a następnie w rękach.


Z ciasta formować niewielkie kulki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Pączki smażyć na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy i wystudzić. Przed podaniem przekroić na pół i przełożyć śmietaną.

nadzienie

Śmietaną umieścić w misie miksera z cukrem pudrem i ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i przełożyć pączki.