Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Pączki z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pączki z brzoskwiniami

Pączki z brzoskwiniami

Składniki:

Pączki z brzoskwiniami

 

  • 14 łyżeczek dżemu brzoskwiniowego
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek masła, stopionego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 białko jajka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pączki z brzoskwiniami
Aby przygotować pyszne pączki z brzoskwiniami należy mąkę wymieszać z drożdżami i 60 ml mleka, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać masło, jajka, pozostałe mleko, cukier i cukier wanilinowy, wyrobić gładkie ciasto, odstawić na około pół godziny.

Ciasto zagnieść, rozwałkować, wyciąć 28 krążków; na 14 ułożyć po łyżeczce dżemu, brzegi posmarować białkiem, przykryć krążkiem bez dżemu i dokładnie zlepić boki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.