kamila1957

kamila1957

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Pączki z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły.Kiedy już mamy rozczyn gotowy.

Pączki z dżemem truskawkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki z dżemem truskawkowym

 

  • 60 dag mąki pszennej (Szymanowska lub tortowa)
  • 6 dag drożdży świeżych
  • 6 łyżek cukru (płaskie)
  • 600 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki oliwy
  • spirytus- ja dałam 2 kieliszki (stopki)
  • Wyszło mi 16 pączków z tej porcji

Sposób przygotowania:

Pączki z dżemem truskawkowym
Mleko podgrzewamy ma być ciepławe.Jajka myjemy i oddzielamy białko od żółtka. Białko możemy wykorzystać do bez. Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły.Kiedy już mamy rozczyn gotowy.Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika z automatu do pieczenia chleba. Nastawiamy na program do wyrabiania ciasta.Po zakończonym cyklu wyrabiania wyłączamy automat i czekamy aż ciasto podwoi swą objętość.Po wyrośnięciu ciasto lekko wałkujemy wycinamy krążki dużą szklanicą . Na każdy krążek nakładamy gęsty dżem(mam swojej roboty) przykrywamy drugim krążkiem brzegi lekko dociskamy nie podnosimy,bierzemy mniejszą szklankę i wykrawamy pączki. Układamy do następnego wyrośnięcia gdzieś około 20 min. Pieczemy na rozgrzanym oleju.Posypujemy cukrem pudrem po upieczeniu
Pączki z dżemem truskawkowym
Pączki leżakują i czekają na pieczenie w głębokim tłuszczu
Pączki z dżemem truskawkowym
Pączki po wyjęciu powinno się poukładać na papierowych ręcznikach aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Tagi:

pączki