Sposób przygotowania:
pączki z konfiturami z wiśni
Drożdże rozkruszyć, zalać niewielką ilością letniego osłodzonego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Jajko i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej dodaj wyrośnięte drożdże, pozostały cukier, masę jajeczną , rozpuszczona margarynę sól i spirytus.Wyrabiać ciasto ręką, dolewając pozostałe mleko. Ciasto nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać malutkie kawałki i formować placuszki. Na każdy nakładać łyżeczką konfiturę. Następnie zlepić brzegi , uformować kulki i pozostawić do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzać olej. Wkładać pączki i smażyć na złocisty kolor. Po usmażeniu posypać pudrem.