jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Pączki z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i puszyste pączki ucieszą nie jednego smakosza tych rarytasów

Pączki z kremem czekoladowym

Składniki:

Pączki z kremem czekoladowym

 

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3/4 szkl cukru
  • 250 g stopionego masła lub margaryny
  • 100 g drożdży
  • 2 szkl mleka
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy np. nutella
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pączki z kremem czekoladowym
W miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, dodać 1 łyżkę mąki i 0,5 ciepłego mleka, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięte drożdże, żółtka utarte z cukrem, ciepłe mleko. Ugniatając dodawać roztopione, ciepłe masło. Ciasto ma być pulchne i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby ciasto podrosło. Z niewielkich porcji ciast robić placuszki, nakładać krem czekoladowy i zlepiać, formując pączki. Układać je na posypanej mąką stolnicy. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia, na około 15-20 minut.Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron.Posypać cukrem pudrem.