dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pączki z krówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne pączki z bardzo dobrym i słodkim nadzieniem krówkowym. Idealne jako deser do kawy dla małych i dużych łasuchów..

Pączki z krówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z krówką

 

  • 1 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 - 1 1/2 szkl mleka
  • 6 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3-4 łyż cukru
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • krówki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z krówką
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl ciepłego mleka wraz z 1 łyżką cukru i mąki. Odstawiamy do momentu aż drożdże wyrosną. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy żółtka, cukier, sól i spirytus. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest za gęste to dodajemy odrobinę mleka. Gdy ciasto będzie odstawało od miski i od dłoni odstawiamy do wyrośnięcia na ok pół godziny Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Na środku układamy pół lub cały cukierek i formujemy okrągły pączek. Uformowane pączki odstawianym na ok 15 minut. Następnie smażmy na rozgrzanym i głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!.
Pączki z krówką
Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pączki z krówką
agniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pączki z krówką
Na krążku ciasta układamy krówkę i formujemy pączki.
Pączki z krówką
Uformowane pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu.