Sposób przygotowania:
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozprowadzamy letnim mlekiem. Dodajemy tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, zapachowy olejek rumowy i resztę mleka. Mieszamy wszystko i dobrze wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy letnie stopione masło. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robimy kulki z ciasta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu szprycujemy powidłami i lukrujemy lukrem cytrynowym, dekorujemy skórką pomarańczową.