Sposób przygotowania:
pączki z marmoladą
Drożdże kruszymi i rozpuszczamy w letnim (trochę podgrzanym, ale nie zagotowanym) mleku, mieszając z jedną łyżeczką mąki oraz szczyptą cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Kolejno do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Dodajemy utarte żółtka, roztopione w rondelku masło i spirytus, wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cepłe miejsce do wyrośnięcia.Natłuszczonymi palcami urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy marmoladę i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Na rozgrzany olej wrzucamy nasze pączki, az do momentu wypłynięcia, obracając z obu stron. Każdy pączek powinien smażyć się ok 5 min. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.