Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą
Z drożdży, niewielkiej ilości cukru i mąki oraz połowy letniego mleka przygotować rozczyn, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem . Następnie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę ,mleko , sól, ubite żółtka i spirytus. Wyrabiać ciasto do momentu uzyskania się w nim pęcherzyków. Pod koniec dodać 2 łyżki oleju i wyrabiać aż olej się wchłonie. Ciasto zostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rozwałkować na grubość ok 1cm , zaznaczyć delikatnie polowe, i na jednej połowie pozaznaczać szklanką pączki dokładnie na środek dać marmoladę i przykryć drugą połową ciasta. Wykrawać szklanką tak aby wystająca marmolada była na środku. Pączki zostawić do wyrośnięcia.
Olej podgrzać do takie temperatury kiedy wrzucony mały kawałek ciasta natychmiast wypływał.
Wyrośnięte pączki wkładać do na rozgrzany olej i przykryć pokrywką. Gdy pączki się zarumienią odwrócić na druga stronę i smażyć już bez przykrywania.Gotowe pączki układać na serwetkach, gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Wyrośnięte rozwałkować na grubość ok 1cm , zaznaczyć delikatnie polowe, i na jednej połowie pozaznaczać szklanką pączki dokładnie na środek dać marmoladę i przykryć drugą połową ciasta. Wykrawać szklanką tak aby wystająca marmolada była na środku. Pączki zostawić do wyrośnięcia.
Olej podgrzać do takie temperatury kiedy wrzucony mały kawałek ciasta natychmiast wypływał.
Wyrośnięte pączki wkładać do na rozgrzany olej i przykryć pokrywką. Gdy pączki się zarumienią odwrócić na druga stronę i smażyć już bez przykrywania.Gotowe pączki układać na serwetkach, gdy ostygną posypać cukrem pudrem.