Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pączki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis mam od mamy i co roku z niego korzystam

Pączki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z marmoladą

 

  • 2 i 1/2 szklanka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • pól litra oleju
  • pół opakowania marmolady
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Pączki z marmoladą
Z drożdży, niewielkiej ilości cukru i mąki oraz połowy letniego mleka przygotować rozczyn, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem . Następnie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę ,mleko , sól, ubite żółtka i spirytus. Wyrabiać ciasto do momentu uzyskania się w nim pęcherzyków. Pod koniec dodać 2 łyżki oleju i wyrabiać aż olej się wchłonie. Ciasto zostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.



Wyrośnięte rozwałkować na grubość ok 1cm , zaznaczyć delikatnie polowe, i na jednej połowie pozaznaczać szklanką pączki dokładnie na środek dać marmoladę i przykryć drugą połową ciasta. Wykrawać szklanką tak aby wystająca marmolada była na środku. Pączki zostawić do wyrośnięcia.



Olej podgrzać do takie temperatury kiedy wrzucony mały kawałek ciasta natychmiast wypływał.



Wyrośnięte pączki wkładać do na rozgrzany olej i przykryć pokrywką. Gdy pączki się zarumienią odwrócić na druga stronę i smażyć już bez przykrywania.Gotowe pączki układać na serwetkach, gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Pączki z marmoladą
Według przepisu przygotować ciasto i zostawić do wyrośnięcia
Pączki z marmoladą
Wyrośnięte rozwałkować zaznaczyć delikatnie polowe i na jednej połowie pozaznaczać szklanką pączki dokładnie na środek dać marmoladę
Pączki z marmoladą
Następnie przykryc drugą połówką ciasta i wykrawać pączki tak aby wystająca marmolada była na środku
Pączki z marmoladą
Pączki zostawić do wyrośnięcia i usmażyć na oleju