Sposób przygotowania:
Pączki z masą kajmakową
W 3/4 szklanki mleka z dodatkiem łyżki cukru i kopiastej łyżki maki musimy rozmieszać drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną się unosić do góry. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy przygotowane drożdże, jajka, alkohol i ok. 3 łyżki oleju. Dodajemy ok. łyżeczkę soli. Zarabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, gdy zacznie powiększać swą objętość, wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozpłaszczamy ciasto dłońmi, albo musimy rozwałkować na grubość ok. 1 centymetra. Wykrawamy literatką krążki, nakładamy łyżeczką masę kajmakową i zawijamy małe pączki. Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 7 minut, obracając kilkakrotnie. Przestudzone pączki można posypać cukrem pudrem.