katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pączki z masą kajmakową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pączki z kajmakowym nadzieniem.

Pączki z masą kajmakową

Składniki:

Pączki z masą kajmakową

 

  • mąka 1 kg
  • jajka 4 sztuki
  • cukier 1/2 szklanki
  • drożdże 1 opakowanie
  • alkohol 2 łyżki
  • mleko 2-3 szklanki
  • aromat (dowolny)
  • sól
  • olej do smażenia
  • masa kajmakowa do nadziewania
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pączki z masą kajmakową
W 3/4 szklanki mleka z dodatkiem łyżki cukru i kopiastej łyżki maki musimy rozmieszać drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną się unosić do góry. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy przygotowane drożdże, jajka, alkohol i ok. 3 łyżki oleju. Dodajemy ok. łyżeczkę soli. Zarabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, gdy zacznie powiększać swą objętość, wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozpłaszczamy ciasto dłońmi, albo musimy rozwałkować na grubość ok. 1 centymetra. Wykrawamy literatką krążki, nakładamy łyżeczką masę kajmakową i zawijamy małe pączki. Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 7 minut, obracając kilkakrotnie. Przestudzone pączki można posypać cukrem pudrem.