Sposób przygotowania:
pączki z masą ryżową
Rodzynki przelać na sitku i osączyć. Orzechy i wiśnie posiekać. Bakalie skropić rumem i odstawić na godzinę aby przeszły alkoholem. Mleko zagotować z 1/2 łyżeczką soli i 1 łyżką cukru. Wsypać ryż, gotować razem około 15 minut, nieustannie mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Masę ryżową przestudzić. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek, do masy ryżowej dodać żółtka i drożdże. Wsypać mąkę i bakalie. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru. Pianę ostrożnie połączyć z masą. Z utworzonej masy utworzyć pączki, partiami kłaśc je na bardzo gorący olej, smażyć na złoto. Przed podaniem osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku