iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pączki z maślanką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wiem jak to robią inni, ale moje pączki bardzo rzadko mają jasną obrączkę co nie oznacza, ze nie są smaczne.

Pączki z maślanką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki z maślanką

 

  • 1/2 kg maki tortowej + 2 czubate łyżki
  • 10 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 8 żółtek
  • 200 ml maślanki naturalnej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 50 ml alkoholu 40%

dodatkowo:

  • marmolada wieloowocowa
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z maślanką
Maślankę lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. mąkę przesiać do miski, wymieszać ze skórka cytrynową i szczyptą soli, wlać drożdże, przemieszać na wierzchu i odstawić na 20 minut.

Żółtka z jajek utrzeć z pozostałym cukrem i dodać do ciasta, dolać alkohol i dokładnie wyrobić ciasto ma się nie kleić do dłoni ( ja robiłam wszystko przy pomocy robota). Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie wyjąć je na podsypany mąką blat i rozciągnąć lub rozwałkować na grubość 1 cm.

Szklanką wyciąć krążki i na środku każdego ułożyć po łyżeczce marmolady, zlepić pączki i zostawić na stolnicy do wyrośnięcia.

Około 1 litra tłuszczu rozgrzać do temperatury 170 st i smażyć wyrośnięte pączki na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i posypać sporą ilością cukru pudru.

Pączki z maślanką