Sposób przygotowania:
Pączki z maślanką
Maślankę lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. mąkę przesiać do miski, wymieszać ze skórka cytrynową i szczyptą soli, wlać drożdże, przemieszać na wierzchu i odstawić na 20 minut.
Żółtka z jajek utrzeć z pozostałym cukrem i dodać do ciasta, dolać alkohol i dokładnie wyrobić ciasto ma się nie kleić do dłoni ( ja robiłam wszystko przy pomocy robota). Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie wyjąć je na podsypany mąką blat i rozciągnąć lub rozwałkować na grubość 1 cm.
Szklanką wyciąć krążki i na środku każdego ułożyć po łyżeczce marmolady, zlepić pączki i zostawić na stolnicy do wyrośnięcia.
Około 1 litra tłuszczu rozgrzać do temperatury 170 st i smażyć wyrośnięte pączki na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i posypać sporą ilością cukru pudru.
Żółtka z jajek utrzeć z pozostałym cukrem i dodać do ciasta, dolać alkohol i dokładnie wyrobić ciasto ma się nie kleić do dłoni ( ja robiłam wszystko przy pomocy robota). Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie wyjąć je na podsypany mąką blat i rozciągnąć lub rozwałkować na grubość 1 cm.
Szklanką wyciąć krążki i na środku każdego ułożyć po łyżeczce marmolady, zlepić pączki i zostawić na stolnicy do wyrośnięcia.
Około 1 litra tłuszczu rozgrzać do temperatury 170 st i smażyć wyrośnięte pączki na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i posypać sporą ilością cukru pudru.
kuchenny świat