Sposób przygotowania:
Pączki z orkiszem i maślanką
W rondelku stopić masło i przestudzić. Maślankę nalać do szklanki aby złapała pokojowej temperatury. W drugim garnku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Zamieszać i zostawić pod przykryciem aby zaczyn urósł. Białka 6 jajek oddzielić od żółtek. W misce robota z końcówką do ubijania piany ubić jajka i żółtka z obydwoma cukrami na puch. Do miski przesiać obie mąki, dodać ubite żółtka i zaczyn oraz ocet i maślankę i lekko wymieszać. Następnie dodać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ładnie podwoi objętość dzielić ciasto na porcje, zrobić placek, nałożyć na środek porcję marmolady i zawinąć tak pączki aby marmolada była całkowicie zakryta. Pączki układać łączeniem do dołu na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrosną smażyć na tłuszczu ( smalec, olej czy frytura ) z obu stron na rumiano. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i układać np. na blasze wyłożonej grubsza warstwą ręcznikiem papierowym. Utrzeć lukier. Lekko przestudzone maczać w lukrze ( jedną stronę ), układać na talerzu i posypać maczkiem.