lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pączki z nadzieniem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 42
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mamy dzisiaj tłusty czwartek takie święto zdarza nam się tylko raz w roku. Nie można przejść obojętnie . Sama radość pieczenia dla bliskich .Co tam że w sklepie za 4 zł można kupić 10 pączków . Tutaj liczy się intencja i smak :)

Pączki z nadzieniem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z nadzieniem

 

  • 1200 g mąki
  • 6 żółtek
  • 2 jaka
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 100 gram cukru
  • 70 ml oleju
  • 70 dag drożdży
  • 50 ml wódki ( spirytusu lub octu )

 

  • nadzienie do pączków ( co tam macie ale najlepsza marmolada różana )
  • olej lub smalec do smażenia ( 1 i pół litra)

Sposób przygotowania:

Pączki z nadzieniem
Zaczyn: Do miseczki wlałam ciepłe mleko , dodałam pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Rozmieszałam do rozpuszczenia drożdży. Dodałam 4 łyżki mąki , wymieszałam ( zrobiła się zawiesina , zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia . Etap 1 Do miski wsypujemy mąkę . Miksujemy jaja z żółtkami ( wychodzi kogel- mogel ). Mleko ciepłe ( 1.1/2 szklanki) wlewamy do mąki. Dodajemy kogel -mogel olej i resztę cukru . Wyrabiamy ciasto , jeśli zbyt lepkie dodajemy mąki . Zostawiam na 1.1./2 godziny pod ściereczką. Etap 2Po wyrośnięciu wyrobiłam ciasto jeszcze raz, podzieliłam na cztery części . Każdą cześć kładłam na stolnicę i podsypywałam lekko mąką. Wałkowałam ciasto tak na 2 cm i szklanka wykrawałam kółka. Kładłam na stolnicy , zrobiłam tak z czterema porcjami ciasta. Zostawiłam na godzinę do wyrośniecie . Etap 3 Piekłam we frytkownicy w 170 stopniach ( super że można ustawić temp we frytkownicy ) Najpierw z jednej strony ( poczekałam , aż wyrośnie "brzuszek" pączkowi i przewróciłam go) . To własnie tajemnica białego paska .
Pączki z nadzieniem
Do miseczki wlałam ciepłe mleko , dodałam pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Rozmieszałam do rozpuszczenia drożdży. Dodałam 4 łyżki mąki , wymieszałam ( zrobiła się zawiesina , zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia .
Pączki z nadzieniem
Po wyrośnięciu wyrobiłam ciasto jeszcze raz, podzieliłam na cztery części .
Pączki z nadzieniem
Każdą cześć kładłam na stolnicę i podsypywałam lekko mąką. Wałkowałam ciasto tak na 2 cm i szklanka wykrawałam kółka. Kładłam na stolnicy , zrobiłam tak z czterema porcjami ciasta.
Pączki z nadzieniem
Piekłam we frytkownicy w 170 stopniach ( super że można ustawić temp we frytkownicy ) Najpierw z jednej strony ( poczekałam , aż wyrośnie

Tagi:

pączki