marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączki z nadzieniem cukierkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pączki są najbardziej popularne na polskich stołach i są nie tylko z marmoladą,ale także z budyniem,bitą śmietaną,no i oczywiście z nadzieniem cukierkowym.

Pączki z nadzieniem cukierkowym

Składniki:

Pączki z nadzieniem cukierkowym

 

  • 400 g mąki pszennej,
  • 10 dag drożdży piekarskich.
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 15 dag margaryny,
  • szczypta soli,
  • 40 dag cukierków ,np.kukułki lub kulki rumowo-kokosowe,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Pączki z nadzieniem cukierkowym
Zrobić zaczyn z drożdży, mleka i cukru, a potem odstawić na kwadrans. Następnie dodać mąki pszennej, żółtka, szczyptę soli i trochę margaryny. Wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni, wtedy to odstawić naczynie z ciastem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Międzyczasie utłuc w moździeżu cukierki z dodatkiem rumu lub spirytusu. Przełożyć miazgę do miseczki, piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę natłuścić lub też rozgrzać na krótko przed smażeniem olej w garnku w zależności, czy się chce piec lub smażyć. Wyrośnięte ciasto rwać na średnie kawałki, uklepywać na dłoni i nakładać nadzienie łyżeczką, po czym zalepić dokładnie ciastem. Na 15 min. przed smażeniem lub pieczeniem ułożyć nadziane pączki na stolnicy i nakryć ściereczką niech podrosną. Potem na rozgrzany olej kłaść pączki i smażyć z 6-8 min. z obu stron na brązowy kolor lub też piec je w piekarniku. Potem wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na łopatce na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Potem podawać na paterze posypane cukrem pudrem.