Sposób przygotowania:
Pączki z nadzieniem cukierkowym
Zrobić zaczyn z drożdży, mleka i cukru, a potem odstawić na kwadrans. Następnie dodać mąki pszennej, żółtka, szczyptę soli i trochę margaryny. Wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni, wtedy to odstawić naczynie z ciastem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Międzyczasie utłuc w moździeżu cukierki z dodatkiem rumu lub spirytusu. Przełożyć miazgę do miseczki, piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę natłuścić lub też rozgrzać na krótko przed smażeniem olej w garnku w zależności, czy się chce piec lub smażyć. Wyrośnięte ciasto rwać na średnie kawałki, uklepywać na dłoni i nakładać nadzienie łyżeczką, po czym zalepić dokładnie ciastem. Na 15 min. przed smażeniem lub pieczeniem ułożyć nadziane pączki na stolnicy i nakryć ściereczką niech podrosną. Potem na rozgrzany olej kłaść pączki i smażyć z 6-8 min. z obu stron na brązowy kolor lub też piec je w piekarniku. Potem wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na łopatce na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Potem podawać na paterze posypane cukrem pudrem.