alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Pączki z nadzieniem kokosowym

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne kokosowe nadzienie to doskonały zamiennik tradycyjnej marmolady. Takie pączki to coś co lubię. Polecam każdemu.

Pączki z nadzieniem kokosowym

Składniki:

Pączki z nadzieniem kokosowym

 

  • 450 g mąki
  • 50 g kokosu
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 12 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka esencja waniliowa
  • Lukier
  • sok z połówki cytryny
  • cukier puder
  • olej do smażenia
  • kokos do posypania
  • krem kokosowy ala nutella

Sposób przygotowania:

Pączki z nadzieniem kokosowym
Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki ,łyżeczkę cukru i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąką,kokos, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową.Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo ,aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywając po kawałku uformować z ciasta pączek o średnicy około 5 cm Układać na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia . Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.Krem kokosowy rozmieszać i za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką nadziewamy pączki.Ciepłe pączki polukrować i posypać kokosem. Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.