p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki z różą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pączki z dżemem różanym i cytrynowym lukrem

Pączki z różą

Składniki:

Pączki z różą

 

  • 3 szkl. mąki,
  • 10 dag drożdży,
  • 4 jaja,
  • 1/4 kostki masła,
  • 1 szkl. mleka,
  • szczypta soli,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1 op. lukru cytrynowego,
  • 1 op. skórki pomarańczowej,
  • 1 op. dżemu różanego
  • 2 szklanki oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pączki z różą
Drożdże rozcieram z łyżką cukru i rozprowadzam letnim mlekiem. Dodaję tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Rozczyn zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodaję 2 jajka i 2 żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, sok z 1/2 cytryny i resztę mleka. Mieszam wszystko i dobrze wyrabiam. Gdy składniki się połączą, dodaję 1/4 kostki letniego, stopionego masła. Wyrabiam ciasto ręką do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykrywam je wtedy i odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robię kulki z ciasta. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Po upieczeniu szprycuję pączki dżemem różanym i lukruję lukrem cytrynowym wykonanym wg przepisu na opakowaniu, posypuję skórką pomarańczową, tak by się przylepiła do lukru..