Sposób przygotowania:
Pączki z różą
Drożdże rozcieram z łyżką cukru i rozprowadzam letnim mlekiem. Dodaję tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Rozczyn zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodaję 2 jajka i 2 żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, sok z 1/2 cytryny i resztę mleka. Mieszam wszystko i dobrze wyrabiam. Gdy składniki się połączą, dodaję 1/4 kostki letniego, stopionego masła. Wyrabiam ciasto ręką do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykrywam je wtedy i odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robię kulki z ciasta. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Po upieczeniu szprycuję pączki dżemem różanym i lukruję lukrem cytrynowym wykonanym wg przepisu na opakowaniu, posypuję skórką pomarańczową, tak by się przylepiła do lukru..