Sposób przygotowania:
Pączki z nadzieniem różanym
Do miski wsypać cukier, dodać rozkruszone drożdże, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę, aromat sok z cytryny, dodać jajko, żółtka, wsypać mąkę i wyrobić ciasto. (wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki) Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę. Szklankę wycinać krążki lub urywać po kawałku, na dłoni formować placuszki. Na środek każdego placka kłaść łyżeczkę marmolady z różą i dokładnie zlepić. Utoczyć okrągłe pączki, lekko spłaszczyć, ułożyć na desce posypanej mąką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz, kłaść wyrośnięte pączki ( tak aby swobodnie pływały) i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Netka