BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Pączki z powidłami śliwkowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Ciasto wkładane do lodówki.Pączki wychodzą pulchne i bardzo smaczne.

Pączki z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Pączki z powidłami śliwkowymi

 

 

  • Dodatkowo;
  • powidła śliwkowe,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Pączki z powidłami śliwkowymi
Drożdże rozmieszać w zimnym mleku wraz z cukrem,posypać lekko mąką i zostawić na 10 minut pod przykryciem.

Do miski przesiać mąkę dodać drożdże , jajka , szczyptę soli oraz piwo , dobrze wymieszać.

Masło lub margarynę rozpuścić, chłodną dodać do masy drożdżowej , wyrabiać ciasto tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i nie będzie lepić sie do rąk,dolewając resztę mleka.

Po dokładnym wyrobieniu ciasto nakryć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki.

Po wyjęciu ciasto delikatnie przerobić.

Odrywać po części ciasta , dłońmi rozpłaszczyć ciasto ( nie wałkujemy ),szklanką wycinamy kółka na jedne nakładamy powidła przykrywamy drugim kółkiem.

Palcami dobrze zagniatamy w koło brzegi podobnie jak w pierogach i ponownie szklanką wycinamy, tak przygotowane odkładamy na ściereczkę zakrywając drugą ścierką.

Olej mocno rozgrzewamy.

Do rozgrzanego oleju wkładamy po kilka pączków , smażymy na złoty kolor.

Po usmażeniu pączki wyciągamy łyżką cedzakową , kładziemy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.

Po całkowitym wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

pączki