Sposób przygotowania:
Pieczone pączki dyniowe
Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki aby uzyskać konsystencje śmietany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy żółtka, cukier, wanilię, sok i miąższ z dyni oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy ciepłe masło. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, zagniatamy jeszcze przez chwilę. Wałkujemy na grubość 1 cm i szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych. Formujemy zgrabne pączki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej delikatnie mąką. Zostawiamy na 30 minut.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią zimne pączki i posypujemy cukrowym maczkiem.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy żółtka, cukier, wanilię, sok i miąższ z dyni oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy ciepłe masło. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, zagniatamy jeszcze przez chwilę. Wałkujemy na grubość 1 cm i szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych. Formujemy zgrabne pączki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej delikatnie mąką. Zostawiamy na 30 minut.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią zimne pączki i posypujemy cukrowym maczkiem.
misia5
gosiapiotrek23
sammakko
sammakko