sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Pieczone pączki dyniowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Puszyste i delikatne pączki z dodatkiem dyni. Mają piękny złocisty kolor. Upieczone są znacznie mniej kaloryczne niż smażone.

Pieczone pączki dyniowe

Składniki:

Pieczone pączki dyniowe

Składniki

  • 50 g mąki
  • 100 g roztopionego masła
  • 5 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki soku z dyni
  • 2 łyżki startej dyni
  • ok 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Pieczone pączki dyniowe
Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki aby uzyskać konsystencje śmietany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy żółtka, cukier, wanilię, sok i miąższ z dyni oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy ciepłe masło. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, zagniatamy jeszcze przez chwilę. Wałkujemy na grubość 1 cm i szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych. Formujemy zgrabne pączki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej delikatnie mąką. Zostawiamy na 30 minut.

Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią zimne pączki i posypujemy cukrowym maczkiem.