Sposób przygotowania:
Pączki z masą budyniowąETAP 1:
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać ziarenka wanilii, żółtka jajek oraz mleko z drożdżami i spirytus. Z tych składników wymieszać ciasto drożdżowe na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu rozciągnąć na podsypanym mąką blacie na grubość do 1,5 cm i zostawić przykryte ściereczką do podrośnięcia.
ETAP 2:
W garnku rozgrzać olej, ale nie za mocno bo pączki się spalą i smażyć na złoty kolor ( czas zależy od wielkości) po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać przy pomocy rękawa cukierniczego dowolnym nadzieniem u mnie był to krem budyniowy przygotowany z gotowca.
1 szklankę cukru pudru utrzeć z niewielką ilością wody na gładki lukier i polać nim pączki do tego lukru co zostanie dodać troszkę kakao i ten lukier przełożyć do zwykłego woreczka foliowego, odciąć w nim jeden róg i polać tym lukrem ozdobne paseczki. Odstawić do zastygnięcia.
misia5
iziona