Sposób przygotowania:
Paczki z rumem
Jajko i żółtka ubić z cukrem na parze.Drożdże rozmieszać rozrobić ciepłym mleku z odrobiną cukru i soli.Mąkę przesiać ,dodać masę jajeczną,mleko i roztopiony tłuszcz oraz drożdże z mlekiem . Wyrabiać ok.10 minut a następnie dodać rum i dalej wyrabiać ,aż ciasto zacznie odstawać od ręki.Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie formować paczki,nadziewać je konfiturą lub marmoladą.Układać na ściereczce posypanej maka i pozostawić do czasu aż powiększą swoją objętość. Tłuszcz roztopić w rondlu z dużą powierzchnią i kłaść pączki wierzchnią stroną w tłuszcz.Gdy się zrumienia przewracać patyczkiem.Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony bibuła.. Upieczone posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem z aromatem np.rumowym.Posypać siekanymi orzechami.