Sposób przygotowania:
Pączki ziemniaczaneETAP 1:
Wystudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.
Masło stopić i przestudzić. Drożdże wkruszyć do miski. Dolać ciepłe mleko, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Rozmieszać i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier waniliowy, resztę zwykłego cukru, proszek budyniowy. Dodać roztopione masło, wódkę, jajko i żółtko oraz zmielone ziemniaki. Dodać zaczyn. Ciasto wyrobić mikserem z hakami lub ręcznie. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Z ciasta wycinać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć ok. 1 łyżeczkę dżemu i zlepić w pączek. Pączki odkładać na ściereczkę.
W garnku rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć partiami pączki, obracając je w trakcie smażenia. Wykładać na ręcznik papierowy.
Ciepłe obsypać cukrem pudrem.
mocsłodkości
WanilioweImprowizacj
mocsłodkości napisał(a):
lukrowanepierniczki