Sposób przygotowania:
Pączki ziemniaczane z groszkiem cukrowym
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Po około 15 minutach, dodać same ziarenka groszku cukrowego.
Gotować pod przykryciem do miękkości, odcedzić i dokładnie roztłuc.
Drożdże wkruszyć do wystudzonych tłuczonych ziemniaków z ziarenkami z groszku cukrowego, i posypać cukrem. Potem dodać mąkę, jajka i powoli ucierać dolewając roztopione masło.
Dokładnie wyrobić gładkie ciasto i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Dłońmi lekko zwilżonymi olejem odrywać z ciasta kawałek po kawałku i lepić pączki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia .
Pączki smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu. Potem odsączyć na papierowym ręczniku.
Posypać cukrem pudrem i kolorowymi opłatkami.
Po około 15 minutach, dodać same ziarenka groszku cukrowego.
Gotować pod przykryciem do miękkości, odcedzić i dokładnie roztłuc.
Drożdże wkruszyć do wystudzonych tłuczonych ziemniaków z ziarenkami z groszku cukrowego, i posypać cukrem. Potem dodać mąkę, jajka i powoli ucierać dolewając roztopione masło.
Dokładnie wyrobić gładkie ciasto i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Dłońmi lekko zwilżonymi olejem odrywać z ciasta kawałek po kawałku i lepić pączki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia .
Pączki smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu. Potem odsączyć na papierowym ręczniku.
Posypać cukrem pudrem i kolorowymi opłatkami.