Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 529]

Pączusie- serduszka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne pączki w kształcie serca nadziane marmoladą o smaku róży udekorowane lukrem oraz wiórkami z białej czekolady. Mega pyszne i efektowne walentynkowe pączusie.

Pączusie- serduszka

Składniki:

Pączusie- serduszka

na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 6 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag cukru
  • 3-4 żółtka
  • cukier waniliowy do smaku
  • dodatkowo:
  • olej + smalec do głębokiego smażenia ok. 1 l
  • twarda marmolada o smaku róży

do dekoracji:

Sposób przygotowania:

Pączusie- serduszka

Przygotowanie ciasta:

Pączusie- serduszka
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy serca foremką

Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże , dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.

Dodajemy żółtka, cukier waniliowy do smaku oraz ciepłe mleko, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy.

Na samym końcu dodajemy rozpuszczone letnie masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawić od ręki.

Wlewamy spirytus i wyrabiamy ciasto aż wchłonie alkohol. Przykrywamy ciasto ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm.

Za pomocą foremki w kształcie serca wykrawamy serca.

Układamy je na deseczce posypanej lekko mąką w odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.

Smażenie pączków:

Pączusie- serduszka
W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy partiami pączki

W rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Partiami wkładamy ostrożnie wyrośnięte pączki na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor po ok. 2 min z każdej strony. Po usmażeniu wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

Etap końcowy:

Jeszcze ciepłe pączki smarujemy przygotowanym lukrem według przepisu na opakowaniu i posypujemy wiórkami z białej czekolady. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.

Gdy pączki wystygną nadziewamy je marmoladą za pomocą szprycy tylką z małym otworem.