Sposób przygotowania:
Pączki pieczone w piekarnikuETAP 1:
Drożdże wkruszyć do misy robota, wymieszać z łyżką mąki, cukry, 1.2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól,esencję waniliową, zacząć wyrabiać na małych obrotach hakiem robota.
ETAP 2:
Od razu w trakcie wyrabiania wlać stopione masło w mleku (letnie), same żółtka.
ETAP 3:
Na najwyższych obrotach dla haka wyrabiać ciasto z 5 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, jak trzeba to dosypywać mąki trochę.
ETAP 4:
Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut w ciepłym miejscu.
ETAP 5:
Ciasto wyrośnięte w misie posypać 1/2 szklani mąki i parę razy w misie ręką wyrobić, formować zwilżonymi w wodzie dłońmi kulki i układać na papierze do pieczenia na dużej blaszce z piekarnika.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, pączki piec około 35 minut.
ETAP 7:
Dżem borówki leśne zmiksować na gładki dżem, do szprycy nadziewarki napełnić dżem i i po upieczeniu od razu pączki nadziewać.
ETAP 8:
Większe pączki szprycować dżemem w kilku miejscach. przed podaniem wystudzone pączki p;osypać cukrem pudrem.