ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Pączki pieczone w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pączki pieczone to zdrowsza, mniej kaloryczna wersja pączka smażonego w oleju, nadziewane po upieczeniu dżemem jaki się lubi.

Pączki pieczone w piekarniku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki pieczone w piekarniku

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • żółtka 6 sztuk "M",
  • sól 1 szczypta,
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka,
  • masło stopione 100 gram,
  • mąka tortowa 50-60 dag,
  • dżem 300 gram,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Pączki pieczone w piekarniku

ETAP 1:

Pączki pieczone w piekarniku
W robocie mamy szybko i dobrze wyrobione ciasto drożdżowe.

Drożdże wkruszyć do misy robota, wymieszać z łyżką mąki, cukry, 1.2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól,esencję waniliową, zacząć wyrabiać na małych obrotach hakiem robota.

ETAP 2:

Pączki pieczone w piekarniku
Masło zawsze rozpuszczam w mleku i wystudzam na letnie.

Od razu w trakcie wyrabiania wlać stopione masło w mleku (letnie), same żółtka.

ETAP 3:

Pączki pieczone w piekarniku
Ciasto ma mieć nie za rzadką konsystencję.

Na najwyższych obrotach dla haka wyrabiać ciasto z 5 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, jak trzeba to dosypywać mąki trochę.

ETAP 4:

Pączki pieczone w piekarniku

Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut w ciepłym miejscu.

ETAP 5:

Pączki pieczone w piekarniku

Ciasto wyrośnięte w misie posypać 1/2 szklani mąki i parę razy w misie ręką wyrobić, formować zwilżonymi w wodzie dłońmi kulki i układać na papierze do pieczenia na dużej blaszce z piekarnika.

ETAP 6:

Pączki pieczone w piekarniku

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, pączki piec około 35 minut.

ETAP 7:

Pączki pieczone w piekarniku

Dżem borówki leśne zmiksować na gładki dżem, do szprycy nadziewarki napełnić dżem i i po upieczeniu od razu pączki nadziewać.

ETAP 8:

Pączki pieczone w piekarniku

Większe pączki szprycować dżemem w kilku miejscach. przed podaniem wystudzone pączki p;osypać cukrem pudrem.