Sposób przygotowania:
Mini pączusie cytrynowe
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W letnim mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić.
Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, spirytus, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło. Dodać także rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, u mnie zrobił to robot. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Potem ciasto przełożyć na blat i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm. Jeśli ciasto się lepi podsypać mąką. Kieliszkiem wykroić małe kółeczka z ciasta.
Aby ciasto nie przyklejało się do kieliszka należy co jakiś czas jego krawędź oprószać mąką. Kółeczka z ciasta ułożyć na posypanym mąką blacie i zostawić na ok 15-20 minut do podrośnięcia. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować cytrynowym lukrem.
Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, spirytus, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło. Dodać także rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, u mnie zrobił to robot. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Potem ciasto przełożyć na blat i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm. Jeśli ciasto się lepi podsypać mąką. Kieliszkiem wykroić małe kółeczka z ciasta.
Aby ciasto nie przyklejało się do kieliszka należy co jakiś czas jego krawędź oprószać mąką. Kółeczka z ciasta ułożyć na posypanym mąką blacie i zostawić na ok 15-20 minut do podrośnięcia. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować cytrynowym lukrem.
SylaUla