SUPERPRZEPIS

Pączuszki waniliowe

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pączuszki waniliowe Więcej zdjęć (4)

Małe pączuszki waniliowe - szybko się robi i równie szybko znikają!

Składniki:

Pączuszki waniliowe

 

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 3-4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy lub pomarańczowy
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Pączuszki waniliowe
Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, serek waniliowy i kilka kropli olejku waniliowego lub pomarańczowego. Wyrabiamy ciasto, jeśli jest zbyt lepiące- dosypujemy trochę mąki. Musi być luźne, ale nie lepiące się do rąk. Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą część wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy małym kieliszkiem krążki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami krążki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączuszki osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na półmisek. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)
Pączuszki waniliowe
Z wyrobionego ciasta wałkujemy placki grubości 5 mm i wycinamy małym kieliszkiem krążki.
Pączuszki waniliowe
Krążki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu ston na rumiany kolor.
Pączuszki waniliowe
Gotowe waniliowe pączuszki posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka