Ellen

Ellen

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Paella Andalu Typica - Ole!

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Flagowe danie kuchni hiszpańskiej. Występujące w wielu odmianach i smakach. Najlepiej smakuje w danym regionie. W domu możemy sobie przypomnieć smak z wakacji. Poczuć smak błogiego, wakacyjnego wspomnienia. Oto szybki sposób jak to osiągnąć!

Paella Andalu Typica - Ole!

Składniki:

Paella Andalu Typica - Ole!

 

  • limonka, sól, papryka słodka suszona, pieprz ziołowy, mieszanka ulubionych owoców morza - ok.300-400g, 200ml wywaru warzywnego.

Sposób przygotowania:

Paella Andalu Typica - Ole!
Ryż gotujemy wg wskazań dosypując szafran. Gdy go nie mamy możemy użyć kurkumy. Następnie wykładamy ryż do brytfanki, naczynia do zapiekania paelli lub zwykłego żaroodpornego. Teraz otwieramy opakowanie Mieszanki Meksykańskiej Hortex i wrzucamy ją na patelnię, doprawiamy do smaku i zalewamy wywarem/rosołkiem. Gotujemy/dusimy al dente i wykładamy na ryż (łącznie z cieczą). Wykładamy owoce morza i posypujemy natką pietruszki, papryką słodką i pieprzem ziołowym, dodajemy obrane ząbki czosnku. Śmiało też możemy dodać cząstki kurczaka lub inne mięsiwo. W paelli główną rolę gra dobrze przygotowany ryż i warzywa. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z 20-30 minut, aż zauważymy, że nasze owoce morza są już gotowe (zarumienione). Podajemy ciepłe z cząstkami limonki ew. cytryny do skropienia oraz szklaneczką lekkiego białego wina. ¡Buen provecho!