halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Pałeczki mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pałeczki są z cielęciny, delikatne w smaku. Chętnie zjedzą na obiad dzieci jak również dorośli. Można podać na gorąco i na zimno.

Pałeczki mięsne

Składniki:

Pałeczki mięsne

 

Sposób przygotowania:

Pałeczki mięsne
Mięso umyć w zimnej wodzie. Osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić na małe kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.

Następnie mięso włożyć do miski, dodać jedno jajko, trzy łyżki bułki tartej. Wyrobić mięso. Doprawić do smaku mieloną papryką, kolendrą, pieprzem, solą.

Ponownie dobrze wyrobić mięso. Formować pałeczki, wałeczki.

Roztrzepać widelcem 2 jajka. Panierować cygara w jajku, bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Wyłożyć usmażone na ręcznik papierowy, osuszyć z nadmiaru oleju.