Sposób przygotowania:
Cygara Eli z niespodzianką
Cebule drobno posiekać(odłożyć 2 łyżki do pieczarek),czosnek przecisnąć przez praskę.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,jajko,sól,pieprz,majeranek,odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać.Pokrojone pieczarki i odłożona cebulę przesmażyć na oleju razem z solą i pieprzem(1/3 zostawić do sosu).Mięso podzielić na 4 części.Każdą część mięsa rozpłaszczyć w kształcie prostokąta na folii spożywczej,na mięsie rozłożyć pieczarki(brzegi mięsa zostawić wolne),posypać serem i położyć po 2 pomidory.Przy pomocy folii zwinąć cygaro(zaczynając od dłuższego brzegu),dokładnie skleić,delikatnie przełożyć na talerz z bułką tartą i obtoczyć.Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju,podlać wodą,dodać kostę mięsną,odrobinę czosnku granulowanego i pozostałe pieczarki.Dusić 20 minut.W połowie duszenia ostrożnie przewrócić na drugą stronę.Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!
Żeby cygara się lepiej przewracało,można owinąć je plastrami boczku lub słoniny.
Ja podałam z ziemniakami i młodą kapustą zasmażaną(przepis w mojej galerii)
Żeby cygara się lepiej przewracało,można owinąć je plastrami boczku lub słoniny.
Ja podałam z ziemniakami i młodą kapustą zasmażaną(przepis w mojej galerii)
Jojo
luna
yola
msewka
kasik12
Marika_1961
eli_555
Lepiej zastąpić gestym keczupem,bo świeże pomidory są wodnite.