eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Cygara Eli z niespodzianką

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszne nadziewane rolady z mięsa mielonego.

Cygara Eli z niespodzianką

Składniki:

Cygara Eli z niespodzianką

 

Sposób przygotowania:

Cygara Eli z niespodzianką
Cebule drobno posiekać(odłożyć 2 łyżki do pieczarek),czosnek przecisnąć przez praskę.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,jajko,sól,pieprz,majeranek,odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać.Pokrojone pieczarki i odłożona cebulę przesmażyć na oleju razem z solą i pieprzem(1/3 zostawić do sosu).Mięso podzielić na 4 części.Każdą część mięsa rozpłaszczyć w kształcie prostokąta na folii spożywczej,na mięsie rozłożyć pieczarki(brzegi mięsa zostawić wolne),posypać serem i położyć po 2 pomidory.Przy pomocy folii zwinąć cygaro(zaczynając od dłuższego brzegu),dokładnie skleić,delikatnie przełożyć na talerz z bułką tartą i obtoczyć.Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju,podlać wodą,dodać kostę mięsną,odrobinę czosnku granulowanego i pozostałe pieczarki.Dusić 20 minut.W połowie duszenia ostrożnie przewrócić na drugą stronę.Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!

Żeby cygara się lepiej przewracało,można owinąć je plastrami boczku lub słoniny.

Ja podałam z ziemniakami i młodą kapustą zasmażaną(przepis w mojej galerii)