Sposób przygotowania:
Pałeczki w sosie musztardowo pomidorowym z ziołami
Pałki z kurczaka zalać zimną wodą, wsypać łyżeczkę soli i zagotować. Gotować od wrzenia ok. 20min (jeśli po nakłuciu mięsa widelcem- krew nie będzie wypływać). Cebulę pokroić w półplastry , pomidora w ósemki. W dużym garnku na rozgrzany olej wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać posiekany ząbek czosnku. Wrzucić podudzia z kurczaka, dodać pomidory. Posypać koperkiem i natką pietruszki. Doprawić majerankiem, oregano i bazylią. Dodać łyżeczkę papryki. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15min. Całość zalać bulionem, zagotować. Dodać musztardę, wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10min. Dolać ok. 3/4 szklanki wody, zagotować. 5łyżek mąki zmieszać z wodą by uzyskać gęstą konsystencję. Zagęścić nią sos, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5-7min. Można podawać np. z ryżem.
marietta