zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pałki curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

pałki curry podałam z ryżem i sałatką ze świeżego ogórka

Pałki curry Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pałki curry

 

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 łyżka curry mieszanka przypraw
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
  • olej do smażenia
  • woda do podlania

Sposób przygotowania:

Pałki curry
Pałki umyć i osuszyć. Wrzucić je do woreczka foliowego. Do woreczka z pałkami wsypać wszystkie przyprawy, zamknąć szczelnie woreczek ( ja użyłam z podwójna struną ). Tak przygotowane pałki masować chwilę przez woreczek, po czym włożyć go do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wyjąć pałki z woreczka i ułożyć je na rozgrzanej patelni. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone podlać około 1/3 szk wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Pałki curry
Do woreczka z pałkami wsypać wszystkie przyprawy, zamknąć szczelnie woreczek ( ja użyłam z podwójna struną )..