kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pałki kurczaka duszone w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Duszone mięsa mają kilka niepodważalnych zalet: są kruche, mięciutkie, soczyste i zdrowsze od smażonych.

Pałki kurczaka duszone w warzywach

Składniki:

Pałki kurczaka duszone w warzywach

podstawowe

  • 10 pałek z kurczaka
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano (opcjonalnie przyprawa typu gyros)
  • oliwa do smażenia
  • średni por (biała i zielona część)
  • mały seler
  • 3-4 marchewki
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 6-8 pieczarek
  • garść suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka duszone w warzywach
Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w przyprawach. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przesmażamy pałki aż się ze złocą.

Seler i marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Seler kroimy w kostkę. Por, marchew, seler i pieczarki w plasterki. Suszone pomidory przekrawamy na pół.

Warzywa dodajemy do kurczaka i chwile przesmażamy razem. Podlewamy wodą (opcjonalnie bulionem) tak by przykryła mięso i warzywa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzić od kości.

Pałki z kurczaka i warzywa wyciągamy z wywaru. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji lub opcjonalnie zaciągamy łyżką mąki wymieszaną z wodą.

Kurczaka wraz z warzywami serwujemy z dodatkiem ryżu lub kaszy.