Sposób przygotowania:
Pałki kurczaka duszone w warzywach
Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w przyprawach. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przesmażamy pałki aż się ze złocą.
Seler i marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Seler kroimy w kostkę. Por, marchew, seler i pieczarki w plasterki. Suszone pomidory przekrawamy na pół.
Warzywa dodajemy do kurczaka i chwile przesmażamy razem. Podlewamy wodą (opcjonalnie bulionem) tak by przykryła mięso i warzywa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzić od kości.
Pałki z kurczaka i warzywa wyciągamy z wywaru. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji lub opcjonalnie zaciągamy łyżką mąki wymieszaną z wodą.
Kurczaka wraz z warzywami serwujemy z dodatkiem ryżu lub kaszy.
Seler i marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Seler kroimy w kostkę. Por, marchew, seler i pieczarki w plasterki. Suszone pomidory przekrawamy na pół.
Warzywa dodajemy do kurczaka i chwile przesmażamy razem. Podlewamy wodą (opcjonalnie bulionem) tak by przykryła mięso i warzywa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzić od kości.
Pałki z kurczaka i warzywa wyciągamy z wywaru. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji lub opcjonalnie zaciągamy łyżką mąki wymieszaną z wodą.
Kurczaka wraz z warzywami serwujemy z dodatkiem ryżu lub kaszy.