kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pałki kurczaka w coli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kurczaka lubią wszyscy. W wersji glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko słodki... idealny!

Pałki kurczaka w coli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki kurczaka w coli

 

  • 10 pałek z kurczaka
  • ½ szklanki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka octu
  • imbir
  • czarny pieprz
  • pieprz cayenne
  • kilka kropel tabasco
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki coli

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka w coli
Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy marynatę mieszając sos sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy:imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne. Kurczaka umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy cola i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje.
Pałki kurczaka w coli
Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy marynatę mieszając sos sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy:imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne
Pałki kurczaka w coli
Kurczaka umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny.
Pałki kurczaka w coli
Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron.
Pałki kurczaka w coli
Podlewamy cola i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje.