kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1270]

Pałki pieczone z marchewką, ketchupem, majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste pałki z kurczaka, pieczone razem z marchewką, ketchupem i majonezem. Polecam na drugie danie.

Pałki pieczone z marchewką, ketchupem, majonezem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki pieczone z marchewką, ketchupem, majonezem

 

  • 4 podudzia z kurczaka ( 600 g )
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 średnia marchew
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • worek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pałki pieczone z marchewką, ketchupem, majonezem
Pałki z kurczaka myjemy i zdejmujemy skórę, osuszamy i przekładamy do miski, dodajemy ketchup, majonez, przyprawy. Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej i dokładamy do miski z udkami. 

Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie wkładamy do rękawa do pieczenia i przekładamy na blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. Udka wyjmujemy i rozcinany worek, wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy przez 10 minut.

Udka przekładamy razem z wytopionym sosem do garnka. Wodę mieszamy z mąką i wlewamy do udek, zagotowujemy.
Pałki pieczone z marchewką, kethupem, majonezem
Z umytych udek ściągamy skórę i osuszamy.
Pałki pieczone z marchewką, kethupem, majonezem
Do udek dodajemy startą marchewkę, majonez, ketchup, przyprawy.
Pałki pieczone z marchewką, kethupem, majonezem
Udka wymieszane z przyprawami, ketchupem, majonezem, marchewką.
Pałki pieczone z marchewką, kethupem, majonezem
Udka przekładamy do rękawa do pieczenia.