renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybów to pyszne i sycące danie jarskie. Polecam dla smakoszy pęczaku i grzybów.

Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybów

 

  • 3/4 szklanki pęczaku
  • pół żółtej papryki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianek
  • pół pęczka cebulki
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

  • Na sos:
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

Sposób przygotowania:

Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybów

Etap 1

Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybów
Na początek pęczak ugotować w osolonej wodzie.

Pęczak należy ugotować w osolonej wodzie, przełożyć do miski.

Etap 2

Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybów
Następnie do kaszy dodać posiekaną zieloną cebulkę.

Zieloną cebulkę umyć i posiekać, dodać do pęczaku.

Etap 3

Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybów
Do miski z kaszą i cebulką dodać jajka, paprykę i przyprawy.

Następnie dodać jajka, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy.

Etap 4

Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybów
Z masy należy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Następnie dodać mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać ze sobą i formować okrągłe kotleciki, które należy usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Etap 5

Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybów
Kotleciki podajemy polane sosem z suszonych grzybów, smacznego!!!

Do kotlecików należy przygotować sos grzybowy. Grzyby suszone należy wcześnie namoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej przez 2 godziny.

Po tym czasie odsączyć z wody, ale jej nie wylewać. W garnku rozgrzać masło, poddusić cebulę posiekaną w kostkę, po kilku minutach dodać grzyby i dusić razem przez około 10 minut. Dolać wodę z moczenia grzybów, gotować jeszcze sos przez około 20 minut., po tym czasie doprawić solą, pieprzem i dodać śmietankę, wymieszać.

Przed podaniem do sosu dodać posiekany koperek.


Tagi:

sos danie kasza