Sposób przygotowania:
Kotleciki z pęczaku z sosem z suszonych grzybówEtap 1
Pęczak należy ugotować w osolonej wodzie, przełożyć do miski.
Etap 2
Zieloną cebulkę umyć i posiekać, dodać do pęczaku.
Etap 3
Następnie dodać jajka, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy.
Etap 4
Następnie dodać mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać ze sobą i formować okrągłe kotleciki, które należy usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Etap 5
Do kotlecików należy przygotować sos grzybowy. Grzyby suszone należy wcześnie namoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej przez 2 godziny.
Po tym czasie odsączyć z wody, ale jej nie wylewać. W garnku rozgrzać masło, poddusić cebulę posiekaną w kostkę, po kilku minutach dodać grzyby i dusić razem przez około 10 minut. Dolać wodę z moczenia grzybów, gotować jeszcze sos przez około 20 minut., po tym czasie doprawić solą, pieprzem i dodać śmietankę, wymieszać.
Przed podaniem do sosu dodać posiekany koperek.