Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i pożywny gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek, papryki i kiszonych ogórków. Świetnie smakuje z kromką pieczywa.

Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w dość grubą kostkę. Następnie wrzucamy do miski, posypujemy papryką słodką i łyżeczką harissy, polewamy trzema łyżkami oliwy. Mieszamy i wstawiamy mięso na noc do lodówki, aby się zamarynowało.

Obtaczamy kawałki mięsa w mące i podsmażamy je porcjami na rozgrzanym oleju.

Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso). Dusimy pół godziny.

Cebulę kroimy w półpiórka i podsmażamy na tym samym tłuszczu do momentu, aż trochę się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy kilka minut.

Wrzucamy paprykę z pieczarkami do mięsa i dusimy razem 20 minut. Dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone w półplasterki ogórki i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Podawajemy na przykład z pieczywem.
Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem
Mieszamy i wstawiamy mięso na noc do lodówki, aby się zamarynowało.
Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem
Obtaczamy kawałki mięsa w mące i podsmażamy je porcjami na rozgrzanym oleju.
Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy kilka minut.
Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem
Wrzucamy paprykę z pieczarkami do mięsa i dusimy razem 20 minut.