Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w dość grubą kostkę. Następnie wrzucamy do miski, posypujemy papryką słodką i łyżeczką harissy, polewamy trzema łyżkami oliwy. Mieszamy i wstawiamy mięso na noc do lodówki, aby się zamarynowało.
Obtaczamy kawałki mięsa w mące i podsmażamy je porcjami na rozgrzanym oleju.
Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso). Dusimy pół godziny.
Cebulę kroimy w półpiórka i podsmażamy na tym samym tłuszczu do momentu, aż trochę się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy kilka minut.
Wrzucamy paprykę z pieczarkami do mięsa i dusimy razem 20 minut. Dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone w półplasterki ogórki i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Podawajemy na przykład z pieczywem.
Obtaczamy kawałki mięsa w mące i podsmażamy je porcjami na rozgrzanym oleju.
Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso). Dusimy pół godziny.
Cebulę kroimy w półpiórka i podsmażamy na tym samym tłuszczu do momentu, aż trochę się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy kilka minut.
Wrzucamy paprykę z pieczarkami do mięsa i dusimy razem 20 minut. Dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone w półplasterki ogórki i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Podawajemy na przykład z pieczywem.